MENTAL SUNDHED

Traumebehandling i København

Om traumer & traumebehandling

Arbejdet med at bearbejde et traume tager udgangspunkt i at kaste et kritisk blik på to af de instinktive overlevelsesstrategier vi har, for at undgå ubehag. Sammen med psykologen vil du arbejde med at give de svære følelser og minder plads, så de bliver mindre anmassende og på sigt kommer

Traumebehandling i København

Om traumer & traumebehandling

Arbejdet med at bearbejde et traume tager udgangspunkt i at kaste et kritisk blik på to af de instinktive overlevelsesstrategier vi har, for at undgå ubehag. Sammen med psykologen vil du arbejde med at give de svære følelser og minder plads, så de bliver mindre anmassende og på sigt kommer

Hvad er et traume?

De fleste mennesker som har været udsat for en traumatisk hændelse, oplever at få en traumereaktion. Kroppen og sindet vil reagere instinktivt, hvis vi bliver udsat for eller er vidner til en traumatisk hændelse, som eksempelvis en krigshandling, voldsepisode, overfald, katastrofe, ulykke, dødsfald eller voldtægt. Ofte sætter oplevelsen sig fast længe efter faren er drevet over, og hverdagen har indfundet sig. For nogen betyder det et liv med angst, flashbacks og indre uro.

Traumer og nervesystemet

Vi reagerer forskelligt, når vi bliver udsat for en alvorlig traumatiserende oplevelse, og det er langt fra alle, der reagerer rationelt, eller som vi ville have håbet eller troet, at vi ville. Det skyldes, at nervesystemet reagerer på krisen ved at gå i en choktilstand, der har til formål at sikre os overlevelse. Chokket får kroppen til at gå i alarmberedskab ved at pumpe adrenalin rundt i blodet. Det bevirker, at vi handler instinktivt, og at der bliver kortere imellem tanke og handling.

Det er vigtigt at pointere, at du i forhold til en traumatisk oplevelse vil reagere i forhold til den situation, du befinder dig i og reagere, som det giver mening i situationen.

Du befinder dig i en undtagelsestilstand og vil handle derefter. For nogen betyder det, at de kan have vanskeligt ved at genkende sig selv efterfølgende, fordi de har tilsidesat deres normale værdisæt for at sikre egen overlevelse. For eksempelvis hører man ofte om kvinder, der fryser og undlader at sætte sig til modværge i en voldtægtssituation, eller om personer, der i en katastrofesituation undlader at redde andre for at redde sig selv. Ofte opleves selve krisesituationen som værende uvirkelig – som et mareridt man desperat forsøger at vågne op fra. Tiden føles, som om den går i slowmotion, og det kan føles som om, man befinder sig i en glasklokke. Når faren er drevet over, kommer der ofte en kraftig følelsesmæssig og fysisk reaktion, hvor man ryster over hele kroppen og græder. Det er helt normale reaktioner og er nervesystemets måde at regulere den ophobede spænding på. Når chokket er aftaget, følger der typisk efterreaktioner de første uger efter oplevelsen. De fleste vil opleve en langsom bedring inden for en måned efter oplevelsen. Men nogle oplever, at traumet sætter sig mere permanent og har vanskeligt ved at slippe tankerne.

Typiske reaktioner efter et traume

Når man har oplevet noget traumatisk, er det helt naturligt, at kroppen og nervesystemet reagerer på oplevelsen. Det er en naturlig del af bearbejdelsen af traumet. Typisk psykiske reaktioner på et traume:

  • Svære og intense følelser
  • Højt alarmberedskab (vagtsom)
  • Angst
  • Mistillid
  • Skyld og skam
  • Magtesløshed
  • Håbløshed
  • Fortvivlelse
  • Vrede, irritation og opfarende
  • Reaktioner på lugte, fornemmelser, billeder eller lyde der kan associeres med den traumatiske hændelse
  • Urolig søvn og mareridt
  • Undgåelse af ting, der minder om hændelsen
  • Social tilbageholdenhed eller undgåelse at være sammen med andre mennesker
  • Ensomhedsfølelse
  • Manglende overskud og vanskeligheder med at overskue daglige gøremål

Typisk kropslige reaktioner:

  • Hjertebanken
  • Uro i kroppen
  • Vanskelighed ved at sove
  • Træthed
  • Smerter og muskelspændinger opstår
  • Ondt i maven
  • Kvalme

Behandling af traume i København

Efter en traumatisk oplevelse er der ofte mange svære tanker og ubesvarede spørgsmål, der trænger sig på. Hvad skete – kunne jeg have handlet anderledes? Det er helt normale tanker og spørgsmål, som langt de fleste, der har oplevet noget traumatisk, kan have mange gange dagligt. Tankerne og spørgsmålene kan være så dominerende, at de fuldstændig overtager tankevirksomheden og gør den vanskeligt at huske og koncentrere sig om daglige gøremål.

Ofte beskrives det som en film eller en ond drøm, der viser sig at være virkelig. Den erkendelse kan udløse svære og intense følelser, og du vil i den periode føle dig særligt sårbar.

Tankerne kan komme som lyn fra en klar himmel og kan være vanskelige at kontrollere. Det kan føles som om, at hjernen er ude af kontrol og lever sit helt eget liv. Du kan føle, at du er ved at blive skør – men det er du ikke – det er helt almindelige reaktioner hos personer, som har været udsat for en traumatisk oplevelse. For mange vil tankerne langsomt aftage af sig selv og blive fjerne minder, som dukker op nu og da. For nogle bliver oplevelsen skelsættende i mere end én forstand og kan føre til en eksistentiel krise – med tanker om hvorfor er vi her, og hvad meningen med livet er.

En psykolog kan hjælpe med at genindstille det indre kompas og hjælpe med at genoprette en meningsfuld hverdag.

For andre vil traumet sidde så dybt, at såret har vanskeligt ved at hele. Oplever du et længerevarende forløb (typisk mere end en måned), hvor du plages af efterreaktioner, uden at du oplever en forbedring af din tilstand, er det vigtigt, at du søger professionel hjælp. Ubehandlet kan traumet komme til at styre dig liv og nedsætte din livskvalitet. For nogle udvikler efterreaktionerne sig til PTSD – Post Traumatisk Stress Disorder. Psykologen kan hjælpe dig med at identificere og forstå dine symptomer og efterreaktioner, give dig en indsigt, der kan mindske intensiteten af din efterreaktion samt give dig en metode og strategier, der gør dig i stand til at generobre livet. Arbejdet med at bearbejde et traume tager udgangspunkt i at kaste et kritisk blik på to af de instinktive overlevelsesstrategier vi har, for at undgå ubehag: Oplevelsesmæssig undgåelse og vores kontrolstrategier. Disse to strategier kan få store omkostninger for os, idet vi reelt ikke kan tæmme de følelser, der ophobes i os, efter at vi har oplevet et traume, og fordi symptomerne forstærkes, hvis vi forsøger at undgå dem. Sammen med psykologen vil du arbejde med at give de svære følelser og minder plads, så de bliver mindre anmassende og på sigt kommer til at fylde mindre.

Find psykologer med speciale i Traumebehandling i København

Cand.psych.aut. & specialist i psykoterapi
Jeg tilbyder et rum, hvor du kan arbejde med tidligere traumer, seksuelle overgreb, PTSD, svære følelser og utrygge relationer. Jeg har fokus på, at du bearbejder de oplevelser, der skaber svære følelser og tanker i dig, og sammen med dig ...læs mere
Cand.psych.aut.
Jeg kan hjælpe dig, der kæmper med spiseforstyrrelse, stressrelateret spisning og overspisning. Jeg arbejder ligeledes med performance enhancement, behandling af traumer og PTSD samt med supervision. Jeg vil være optaget af at hjælpe dig, med at få bearbejdet de oplevelser ...læs mere

Traumebehandling i København artikler

Relaterede temaer

Relaterede metoder

Traumebehandling i København podcasts

Traumebehandling i København videoer

Traumebehandling i København nyheder

Skriv til Psykologerne

Har du spørgsmål til vores psykolognetværk, kan du skrive til os her.

Når du kontakter Psykologernes psykolog-huse i København, giver du samtykke til, at vi må opbevare de informationer, du angiver i forbindelse med udfyldelse af kontaktformularen.
Tak for din besked
Jeg svarer dig tilbage hurtigst muligt.
Venlig hilsen
Psykolog Anita Øland